
Fairtrade gör skillnad i dryckesbranschen
Fairtrade är en internationell certifiering som ger människor möjlighet att med egen kraft förbättra sina arbets- och levnadsvillkor, genom bland annat utbildning, kriterier och kontroller för hållbar utveckling.
Fairtrade arbetar för att motverka fattigdom, för att ge bättre ekonomiska villkor för odlare och stärka kunskap om rättigheter och ge inflytande till arbetare.
Fairtrade-premien som betalas av producenten ger odlarna möjlighet att investera i närsamhället och sin produktion. Vanliga investeringar är sjukvård, utbildning, infrastruktur för vatten och kvalitetsförbättringar. Fairtrade ger även odlarna möjlighet att kompensera för eventuella låga priser då socker inte har något minimipris utan säljs till marknadspris.
Att vara Fairtrade-certifierad eller att producera med Fairtrade-certiferade råvaror är ett aktivt val som görs av företag som vill bidra och göra skillnad.
Exempel en råvara som kan vara Fairtrade-certifierad i dryckesbranschen är socker. Sockerrör står för 80% av världens sockerproduktion och odlas ofta i tropiska länder med utbredd fattigdom och därför är en certifiering ett bra sätt att göra skillnad för många som arbetar inom odling och produktion i de länderna.
Här kan du läsa mer om kriterierna för Fairtrade-certifierat socker:
Tips på Fairtrade-certifierad rom: