gronstedts-med-ginger-ale
Inspiration

Grönstedts med ginger ale

Konjak i drinkar är definitivt på uppåtgående. Vi tipsar om redaktionens favorit just nu, Grönstedts VS med Fentimans Ginger Ale, men även om fler sätt att servera den ädla och komplexa spritdrycken på.

Konjak har blivit allt vanligare i drinkar världen runt. Investera i några sorter Grönstedts Cognac för hemmabaren och börja gärna med Grönstedts VS eller VSOP. Då har du en smakfull och prisvärd början, perfekta allroundsorter rena, med is eller vattendroppar, eller i drinkar.

Drinktips med konjak

Vårt utvalda drinktips just nu är Grönstedts VS med Fentimans Ginger Ale (som du hittar i dagligvaruhandeln).

Den kryddiga smaken av ingefära passar utmärkt till denna konjak – smakkombinationen är exotisk och sensuell. Det finns många konjakcocktails som använder styrkan i denna krydda för att skapa en utsökt longdrink. Här är en version:

Ingredienser

  • 4 cl Grönstedts Cognac VS
  • 12 cl Fentimans ginger ale
  • Isbitar
  • Citronskiva eller limeklyfta för garnering

Så gör du:

  1. Fyll ett tumblerglas med isbitar.
  2. Häll i 4 cl Grönstedts Cognac VS över isen.
  3. Tillsätt 12 cl ginger ale.
  4. Rör försiktigt om för att blanda ingredienserna.
  5. Garnera med en citronskiva eller limeklyfta på glaskanten.
  6. Servera och njut!

Fler populära konjaksdrinkar är Konjak och Cola där den tidlösa läsksmaken tillsammans med den starka konjaken är en upplevelse älskad av miljoner. Konjak och iste är ett uppfriskande och smakrikt val där Grönstedts VSOP är en underbar grund. Konjak och tonic är en grym kombination där konjakens fruktiga toner lyfts fram särskilt, som konjak ju är berömt för.

Fler sätt att servera konjak på

Konjak är både komplex och användbar i många situationer. Före en middag som aperitif, förslagsvis en VS eller VSOP med några droppar vatten eller is – och du har en perfekt aptitretare med aromer av frukt, blommor och kryddor.

Om konjak serveras till maten serveras den oftast ren. Den idealiska temperaturen beror på maten den serveras med. Serverar du till en rätt som med skaldjur, speciellt ostron, hummer eller sushi, smakar konjaken underbart när den serveras iskall ur frysen, likt en nubbe. På grund av sin höga alkoholhalt fryser inte konjaken utan blir ganska trögflytande, med en sammetslen konsistens.

Det mest traditionella sättet är att välja konjak som avec efter maten, då gärna rumstempererad i ett cognacskupa. Med eller utan dessert, gärna i sällskap för att diskutera smakrikedomen.

Redaktionen
redaktionen@spritlistan.se

Publicerad 22 Jan 2025

MER LÄSNING
rest-be-thankful-xo-caribbean-rum-fodd-i-karibien-fostrad-i-skottland

Rest & Be Thankful XO Caribbean Rum- Född i Karibien. Fostrad i Skottland.

Rest & Be Thankful lanserar XO Caribbean Rum – en ny rom där karibisk...

LÄS MER »
caskshares-12-ariga-auchroisk-en-hyllning-till-bade-smak-och-konst

Caskshares 12-åriga Auchroisk: En hyllning till både smak och konst

Efter succén med Agitatorsläppen tidigare under vintern släpper nu skotska...

LÄS MER »
cocktailtips-med-hallands-flader

Cocktailtips med Hallands Fläder

Tjuvstarta den varmare årstiden med Hallands Fläder i glasen. Fläderblommen ger en frisk och kryddig arom till både...

LÄS MER »
MEST LÄSTA
konjaksguide

Konjaksguide med Grönstedts

Hur dricker man konjak? Ett glas konjak ska låta sig väl smaka, då det utan tvekan är en av världens mest komplexa...

LÄS MER »
gronstedts-med-ginger-ale

Grönstedts med ginger ale

Konjak i drinkar är definitivt på uppåtgående. Vi tipsar om redaktionens favorit just nu, Grönstedts VS med Fentimans Ginger...

LÄS MER »
snapsfest-utforska-den-roliga-varlden-av-snapsar

Snapsfest – utforska den roliga världen av snapsar

I en värld där drinkkultur ständigt utvecklas och nya trender dyker upp är snaps inte längre bara...

LÄS MER »