kryddat-brannvin-efter-hostmiddagen
Inspiration

Kryddat brännvin efter höstmiddagen

När du har avnjutit en mustig och smakrik höstmiddag är det rätt tillfälle för en kryddad snaps. Inte bara för den fina smaken hos en Skåne Akvavit eller Hallands Fläder, utan även för deras goda egenskaper för en mätt mage.

Oktober är den bästa tiden för tillgång på nyskördade grönsaker, men har även gott om vilt för härliga måltider när mörkret börjar lägga sig. En mustig, smakrik och mättande middag kan då med fördel krönas av en välsmakande snaps.

Skåne Akvavit

Det ena exemplet Skåne Akvavits perfekta kryddning med kummin, fänkål och anis är inte minst en läcker digestif utan också en välgörande bitter för matsmältningen. Det visste man för övrigt redan på 1400-talet, före akvavit den blev kulturminnesmärkta drycken, när kloster använde dessa kryddorna i sprit i medicinskt syfte.

-Skåne Akvavit har burit med sig smak av det skånska landskapet sedan 1931. Den klassiska pilallén på etiketten vittnar om ursprunget, medan den friska kryddningen med kummin, anis och fänkål påminner om generationer av svensk brännvinstradition

Smak: Kummin ger en distinkt kryddig och något söt smak medan fänkålen skapar balans och gör snapsen mer lättdrucken. Även anisen har dessa egenskaper men med kraftigare smak som ger en komplex smakprofil.

Hallands Fläder

Kummin finns även i det andra exemplet Hallands Fläder, men här lyfter den distinkta fläderblomssmaken smakupplevelsen efter maten. Fläder är sedan urminnes tider även en läkeört i förkylningstider.

Hallands Fläder är alternativet för dig som vill ha en lättare och modernare snaps. Den kan med även användas till att blanda cocktails som en god Collins eller varför inte en Martini.

Smak: För blommigare karaktär i brännvin används framför allt fläder, som tillför en elegant smak med kryddiga och friskt örtiga toner med ett litet bett, tillsammans med inslag av kanel och kummin.

Skåne Fatlagrad - "Tradition möter innovation"

Sedan 1931 har Skåne Akvavit varit en självklar del av svensk snapskultur. Med nya Skåne Akvavit Fatlagrad skrivs nästa kapitel – fortfarande med kummin, anis och fänkål som kärna, men nu med rundare toner från fatlagring och rom. Traditionen består – smaken utvecklas

Skåne Akvavit

Artikelnummer: 84
Typ: Akvavit
Förpackning: Flaska
Alkoholhalt: 38 %
Volym: 700, 350, 12 x 50 ml
Pris: 274, 165, 269 kr

Hitta Skåne Akvavit på Systembolaget.

Hitta också nya Skåne Akvavit Fatlagrad.

Hallands Fläder

Artikelnummer: 7
Typ: Kryddat brännvin
Förpackning: Flaska
Alkoholhalt: 38 %
Volym: 700, 350, 12 x 50 ml
Pris: 279, 169, 279 kr

Hitta Hallands Fläder på Systembolaget.

Redaktionen
redaktionen@spritlistan.se

Publicerad 03 Okt 2025

MER LÄSNING
karaktarsfull-rom-for-vintern-exklusiv-och-bestallningsbar

Karaktärsfull rom för vintern – exklusiv och beställningsbar

Här är två romsorter med två helt olika personligheter, det är rom för den som uppskattar...

LÄS MER »
smakrik-whisky-for-vintern-handplockad-och-bestallningsbar

Smakrik whisky för vintern – handplockad och beställningsbar

Julbordet förtjänar mer än den vanliga flaskan från hyllan. Här hittar du en handplockad...

LÄS MER »
port-louiis-premium-rum-mauritian-at-heart

Port Louiis Premium Rum – Mauritian at heart

Unga producenten House of Lords befinner sig i ett av världens mest spännande romländer just nu...

LÄS MER »
MEST LÄSTA
konjaksguide

Konjaksguide med Grönstedts

Hur dricker man konjak? Ett glas konjak ska låta sig väl smaka, då det utan tvekan är en av världens mest komplexa...

LÄS MER »
rom-fran-datid-till-framtid

Rom – från dåtid till framtid

Sockerröret har ett uråldrigt ursprung och dess destillat – rom – har en dramatisk historia från kolonialtiden. Rom har...

LÄS MER »
kombinera-snapsprovning-med-goda-tilltugg

Kombinera snapsprovning med goda tilltugg

Det finns två skolor när det gäller mat under en provning av spritdrycker. Båda bygger på att vilken mat som...

LÄS MER »