aptitretare-och-avec-till-paskbuffen
Spritkunskap

Aptitretare och avec till påskbuffén

Den här påsken föreslår vi att vi blir lite mer sydländska och anammar de genialiska uppfinningarna aperitif och digestif till påskbuffén. De är inte lika självklara på våra breddgrader men berikar utan tvekan smakupplevelsen.

Aperitif hälls upp före till exempel påskmaten för att förbereda gästerna på den kommande buffén. Det är aldrig fel att ha små snacks eller lite plockmat som tillbehör. Om vi vill vara noggranna som i Italien och Frankrike så ska drinken passa väl ihop med vinet som serveras till den. En söt sprit och ett torrt vitt vin går till exempel inte bra ihop.

Idag finns det en mängd olika brands och varianter att välja på, även i Sverige och på Systembolaget. Vi är därför stolta över att rekommendera våra högklassiga vänner Perlinooch Villa Cardea från Piemonte, två märken som sticker ut för sin kvalitet och tradition inom vermouth och aperitivo.
 

Typer av aperitif

Ordet ”aperitif” kommer från latin och betyder ”att öppna”. Få drycker fyller en så perfekt social funktion medan du väntar på maten eller för att inte stå eller sitta tomhänt under väntan på att alla ska sätta sig till bords.

Aperitif kan delas in i olika grupper. Mousserande vin eller champagne är fortfarande ett av de vanligaste sätten att förkorta väntan med. Den naturliga kolsyran är uppfriskande. Bland trendrörelser i aperitifens historia finns sherry, vermouthdrinkar och moderna cocktails med aperol. Pastis är särskilt populär i de franska regionerna.

En torr vermouth som Perlino Bianco gör sig bra antingen ren med is eller blandad med sodavatten, men kan också lyfta drinkar som Dry Martini, Americano och Negroni. Högt på buzz-listan står just nu Spritz, till vilken vi rekommenderar 6 cl Villa Cardea Aperitivo, 3 cl sodavatten och 9 cl prosecco.

Att reta aptiten

Som ny i genren är det värt att veta att aperitifs aldrig bör innehålla mjölk eller ägg, det vill säga ingredienser som innehåller protein- och fettkomponenter och har en mättande effekt. Desto viktigare är att väcka och ”reta” aptiten med lite beska, fruktighet, kryddor och bubblor.

Den italienska aperitivon är destillerad med färsk rabarber, gentiana, bittra apelsiner och cinchonabark. Tillsammans med aromatiska örter fås den bitter-fruktiga smak som denna aperitif är känd för. I Italien och Frankrike är aperitifs en mycket invand sed. Det är tradition året runt att människor träffas i barer och på serveringar på kvällen och tar en uppfriskande aperitif. Särskilt när de äter lätt mat på kvällen serveras endast små tilltugg därtill.

Punsch – ett bra exempel

I ordböcker så brukar digestif förklaras som en dryck ”som befordrar matsmältningen”, men det är en sanning med modifikation, eftersom kroppen redan är upptagen med att smälta måltiden och faktiskt inte behöver någon ytterligare uppgift som att bryta ner alkohol. 

Punsch är en ursvensk likör och digestif med anor från 1700-talet, som går utmärkt efter en påskbuffé. Den kan som under 1800-talets heydays gärna drickas varm och fungerar som ett lyxigare alternativ till te eller kaffe. Punsch innehåller förutom arrak, socker och citronsaft dessutom te. Många recept, som till exempel klassikern Grönstedts Punsch, innehåller fler smaksättare. Dock oftast hemliga.

Att göra påskfesten extra social

Men utbudet av klassiska digestifs sträcker sig långt utanför dessa exempel. Det egentliga mervärdet av digestifs och avec är socialt. Precis som med aperitifs handlar det om att se till exempel påskbuffén som en social samvaro. Den sista drinken förebådar avrundningen av påskfesten.

Redaktionen
redaktionen@spritlistan.se

Publicerad 14 Mar 2024

MER LÄSNING
bourbon-utover-det-vanliga

Bourbon utöver det vanliga

Varför är Blanton’s Kentucky Straight Bourbon Gold Edition så eftertraktad – bland whiskyentusiaster och samlare, eller som...

LÄS MER »
vilken-brannvinskrydda-ar-favoriten

Vilken brännvinskrydda är favoriten?

Nu stundar påsken och med den vår kära snapstradition. Brännvin är något av den mest varierade spritdrycken tack...

LÄS MER »
konjaksguide

Konjaksguide med Grönstedts

Hur dricker man konjak? Ett glas konjak ska låta sig väl smaka, då det utan tvekan är en av världens mest komplexa...

LÄS MER »
MEST LÄSTA
konjaksguide

Konjaksguide med Grönstedts

Hur dricker man konjak? Ett glas konjak ska låta sig väl smaka, då det utan tvekan är en av världens mest komplexa...

LÄS MER »
gronstedts-med-ginger-ale

Grönstedts med ginger ale

Konjak i drinkar är definitivt på uppåtgående. Vi tipsar om redaktionens favorit just nu, Grönstedts VS med Fentimans Ginger...

LÄS MER »
snapsfest-utforska-den-roliga-varlden-av-snapsar

Snapsfest – utforska den roliga världen av snapsar

I en värld där drinkkultur ständigt utvecklas och nya trender dyker upp är snaps inte längre bara...

LÄS MER »