i-fokus-single-malt
Spritkunskap

I Fokus – Single Malt

Skottland hör till den exklusiva skaran länder som har renodlat ett destillat konsumerat i hela världen. Whisky, som dessutom är ett av de ädlaste, började med maltwhisky och sedan 60 år har single malt blivit pånyttfödd.

Forskning visar att tillverkning av så kallad uiske beatha (”livets vatten”) förekom på 1400-talet. Det var troligen de första destilleringarna på ölmalt som använde whiskymetoder. Whiskyn etablerade sig under de kommande århundradena (ofta under motstånd och förbud) och fick på 1800-talet sitt stora genombrott med uppfinningen av den kontinuerliga whiskypannan.

Single Malt är pånyttfödd.

Det underlättade tillverkningen av blended whisky, som tack vare sin ofta lättare smak och sitt lägre pris snabbt gjorde whisky till en vida populär dryck. Idag är över 90 % av all skotsk whisky blends. Den mera ursprungliga single maltwhiskyn blev från och med 1800-talet nästan helt undanträngd, men återuppstod på 1960-talet.

Under de senaste decennierna har stilen fått en verklig renässans och framställs hos nästan alla av Skottlands cirka 90 aktiva destillerier. Inte minst de små hantverksdestillerierna har lyft fram den historiska stilen, som exempelvis Edradour Distillery i hjärtat av Highlands.

Till skillnad från grain whisky och blended whisky är maltwhisky oftast en oblandad whisky, i en typisk tappning från Highlands och till sin natur något starkare med imponerande, komplexa aromer och lätt bitter eftersmak.

Speyside och den kringliggande Highlandregionen är bokstavligen single malt whisky’s vagga och är fortfarande det huvudsakliga området för skotsk whiskyproduktion idag. Whiskyn härifrån kännetecknas även av en typisk sötma och en doft av lätta torvtoner.

Så går det till

Tillverkningen av maltwhisky kan generellt delas in i mältning, bryggning, destillering, mognad, tappning och slutlagring. I det första steget, mältning, blötläggs kornet i källvatten, varefter det sprids ut på en plan yta och vänds regelbundet. Kornet börjar gro och stärkelsen omvandlas till malt och glukos. Kornet torkas sedan i ugnar eller kölnor med röken och värmen från torvglöd, som ger typiska aromer.

Efter att malten malts till gryn läggs den i mäskkar och blandas med varmt källvatten. Den söta lösningen, vörten, kan nu jäsas i jäsningskärlet likt ölbryggning. Den efterföljande destilleringen sker i flera steg. Först i en större panna, wash still. Därefter destilleras spriten ännu en gång i en low still, alltså en mindre panna. Råspriten håller nu cirka 70 % alkoholhalt.

Efter färdig destillering är det dags för lagringen på fat, som enligt gällande regler måste pågå i minst tre år på ekfat. Efter några års lagring överförs destillatet ibland till andra fat som tidigare har innehållit sherry eller bourbon, vilket gör att en specifik arom kan uppnås.

Vissa buteljeringar har vilat på fat i 12, 15, 18, 25, 30 eller till och med 40 år, under vilken tid de utvecklat och fulländat sin unika karaktär. Efter att whiskyn har avslutat sin bestämda lagringstid kan den buteljeras. Eventuella grumliga ämnen avlägsnas genom kallfiltrering.

Tappning och avnjutning

För att uppnå en jämn kvalitet på maltwhisky blandas den med innehållet i flera fat. Ett undantag är de så kallade fattappningarna, som även kallas för singelfat. Innan whiskyn slutligen får rinna ner i flaskan blandas den med källvatten till en alkoholstyrka på mellan 40 och 46 % eller behåller högre styrka i cask whisky-versioner.

När du njuter av en maltwhisky bör du ta dig tid och eftertanke så att hela smakprofilen kan uppskattas till fullo. Vi rekommenderar även att använda whiskyglas med tulpanform, som förstärker aromen. Det finns många tillfällen där en utmärkt whisky passar mycket bra. Single malt whisky buteljeras dessutom i vackra flaskor med omsorgsfulla etiketter eller med lyxiga boxar och är därför idealisk som present till whiskyintresserade.

Redaktionen
redaktionen@spritlistan.se

Publicerad 17 Apr 2024

MER LÄSNING
bourbon-utover-det-vanliga

Bourbon utöver det vanliga

Varför är Blanton’s Kentucky Straight Bourbon Gold Edition så eftertraktad – bland whiskyentusiaster och samlare, eller som...

LÄS MER »
vilken-brannvinskrydda-ar-favoriten

Vilken brännvinskrydda är favoriten?

Nu stundar påsken och med den vår kära snapstradition. Brännvin är något av den mest varierade spritdrycken tack...

LÄS MER »
konjaksguide

Konjaksguide med Grönstedts

Hur dricker man konjak? Ett glas konjak ska låta sig väl smaka, då det utan tvekan är en av världens mest komplexa...

LÄS MER »
MEST LÄSTA
konjaksguide

Konjaksguide med Grönstedts

Hur dricker man konjak? Ett glas konjak ska låta sig väl smaka, då det utan tvekan är en av världens mest komplexa...

LÄS MER »
gronstedts-med-ginger-ale

Grönstedts med ginger ale

Konjak i drinkar är definitivt på uppåtgående. Vi tipsar om redaktionens favorit just nu, Grönstedts VS med Fentimans Ginger...

LÄS MER »
snapsfest-utforska-den-roliga-varlden-av-snapsar

Snapsfest – utforska den roliga världen av snapsar

I en värld där drinkkultur ständigt utvecklas och nya trender dyker upp är snaps inte längre bara...

LÄS MER »