
Konjaksguide med Grönstedts
Hur dricker man konjak? Ett glas konjak ska låta sig väl smaka, då det utan tvekan är en av världens mest komplexa spritdrycker. Här kommer en guide där vi använder svensk-franska Grönstedts Cognac för våra tips.
Ja, hur dricker man konjak, egentligen? Det är förstås upp till var och en och det finns mängder av åsikter på temat. Därför är det bäst att prova sig fram till vad som passar bäst i just din smak. Men för att ge råd på vägen har vi listat några saker man bör tänka på för att hitta sin egen konjaksmakarstil.
Ren eller som ingrediens och val av konjakssort?
Inför val av till exempel Grönstedts Cognac ska först sorten bestämmas. Ska det vara en ung Grönstedts VS, en Monopole VSOP eller en äldre blend såsom Grönstedts XO – eller till och med en vintagekonjak som Grönstedts Extra?
Ett grundförslag är här att de yngre och något sötare sorterna passar fint som avec tillsammans med desserter (och även kan vara del av en dessert) liksom ingrediens i drinkar eller som en aptitretare före maten.
Fyra mycket omtyckta drinkar med konjak är 1) konjak och ginger ale, 2) konjak och cola, 3) konjak och iste samt 4) konjak och tonic. Se vårt drinktips för konjak och ginger ale här.
När det kommer till XO Cognac eller ännu äldre sorter rekommenderas alltid att avnjuta den ren. Det är det bästa sättet för att uppfatta alla nyanser av aromer – inte uttunnad eller blandad med mixers.
Anledningen – när är bästa tillfället?
Det finns väl inget ”bästa tillfälle” för att dricka konjak, det är återigen individuellt, men det finns däremot olika nivåer av konjak som ägnar sig bäst för olika tillfällen. Det är samtidigt sällsynt med någon ”brukskonjak” som man konsumerar på enkelt sätt. Vi delar in konjaksavnjutning i fyra stilar:
- Den moderna stilen, där konjaken dricks ute på en bar och gärna som VS eller VSOP i en drink. Du kan såklart lyxa till det och ha din egen konjaksbar därhemma.
- Den traditionella stilen, som ofta kan ses som gammaldags då konjak på senare år har blivit en ”avdammad” spritdryck mer på modet. Men få har något emot en god Grönstedts XO i en kupa efter middagen. Kanske vid brasan? Konjak är till syvene och sist kung av avecer och aperitifer.
- Den intellektuella stilen, där äldre konjak så som Grönstedts Extra, med en blend av excellenta fatlagringar och en ålder på i genomsnitt 25 år, smuttas ur tulpanglas. Kanske i grupp där toner och aromer diskuteras, ibland även tillsammans med en liten dessert.
- För det speciella tillfället, då dyrbar konjak så som Grönstedts Extra, XO eller jubileumsutgåvor tas fram för att fira en högtidlig stund.
Temperaturen
Då kommer vi till nästa sak med skilda meningar, vilken är den optimala temperaturen för en konjak? Ska man dricka med is? Ska den stå i frysen först? Ska den vara rumstempererad? Eller ska man värma glaset med händerna?
Svaret är att det även här handlar om personligt tycke och smak, om vad man själv har hittat för favoritsätt att servera sin eau-de-vie på. Inget är rätt, nästan inget är fel. Faktiskt kan man dricka konjak vid många olika tillfällen och på olika sätt, utifrån situationers behov.
Vi ger exempel på olika temperaturer och serveringar i artikeln Grönstedts med ginger ale här.
Vatten eller inte vatten?
Förr serverades konjak aldrig med vatten, det var en sed förbehållen whisky. Med tiden och med konjakens ökade popularitet runt om i världen har tillsatsen av vatten idag blivit allt vanligare. Antingen med is eller med droppar av vatten i glaset.
Precis som med whisky kan man med några enstaka droppar vatten frigöra fler aromer i konjaken, men blir det för många kan det tvärtom döda aromerna. Om man föredrar is i glaset är det bra att vänta några minuter tills den har börjat smälta. Därefter kan man själv hitta sin egen tidpunkt när munkänslan och aromerna är som bäst, då de förändras efterhand.
Ett gott sista råd. Vill du ha vatten eller is i ditt glas så är Grönstedts VS eller VSOP bäst lämpade. Har du tillfälle att prova de äldre XO eller Extra bör du inte tillföra vatten. Den unika smakbilden blir där bättre av att avnjutas ren.
Att upptäcka sin egen konjaksprofil är ett spännande och mångfacetterat äventyr!