ljus-rom-for-den-akta-karibiska-touchen
Spritkunskap

Ljus rom – för den äkta karibiska touchen

Ljus rom, även känd som ron blanco, blev först omnämnt på 1600-talet. Dess ursprungsområde är Karibien, Syd- och Centralamerika. Redan på den tiden odlades sockerrör i denna region och rom destillerades av melassen från sockerproduktionen. Till skillnad från brun rom lagras ljus rom vanligtvis inte på träfat och förblir därför vit. Den kännetecknas framför allt av sin fräscha, kraftfulla smak, inte sällan med högre alkoholhalt. 

Den första dokumentationen av rom är från år 1650 när guvernören av Jamaica beskrev rom under en så kallad ”rumbullion” (engelska för ung. ”stor tumult”). Därav ordet och därav anses rom ha sin vagga i Karibien.

Rom stärkte moralen

Från historien finns dessutom berättelser om hur brittiska sjökaptener under färden i Karibien och Sydamerika ville stärka sina matrosers och soldaters moral genom att ge dem rom. Detta när öl och vin inte höll att transportera i det varma klimatet, samtidigt som det sades mota sjukdomar såsom skjörbjugg ombord, vilket nog snarare hade att göra med limesaften som rommen späddes med.

Fräsch och karakteristisk

Vid tillverkningen av ljus rom framställs en mäsk av sockerrörsmelass och vatten. Denna mäsk jäser först av jästkulturer tills en alkoholhalt på cirka 4-6 % uppnås. Därefter separeras de fasta och flytande mäskkomponenterna. Den alkoholhaltiga vätskan kallas då för sockervin, som sedan destilleras i stora kolonnstill-verk, mer sällan i mindre koppar-potstills, till en alkoholhalt på mellan 37,5 och minst 57 %.

Ljus rom är nu så gott som färdig, ljus, fräsch och med en karakteristisk smak lagras den klara rommen i ståltankar i högst tre år efter destillering eller buteljeras omedelbart i sin originalflaska.

Den perfekta upphöjningen av klassiska drinkar

Blandat i läckra cocktails, på is eller ren – rom ger dig en karibisk touch som knappast någon annan sprit. Den ljusa rommen kan vara väldigt mjuk och mild. Söta toner av vanilj möter tropiska aromer av kokos och sirap. Med sin behagliga karaktär är den ljusa rommen en perfekt upphöjning av fruktiga cocktails och drinkar. Cuba Libre, Daiquiri, Mai Tai, Mojito och Pina Colada är några klassiska exempel på rombaserade drinkar.

Ljus rom avnjutes alltså helst i cocktails, men man ska inte snåla med kvaliteten. Bättre ljus rom mognar ofta före buteljering och blir först klar igen efter filtrering. Men när den mognar har den plockat upp aromer som kommer att öka komplexiteten och smaken på dina drinkar.

Redaktionen
redaktionen@spritlistan.se

Publicerad 29 Aug 2023

Rom
MER LÄSNING
rom-fran-datid-till-framtid

Rom – från dåtid till framtid

Sockerröret har ett uråldrigt ursprung och dess destillat – rom – har en dramatisk historia från kolonialtiden. Rom har...

LÄS MER »
konsten-att-tillverka-tequila

Konsten att tillverka tequila

Kulturdrycken tequila står alltid i centrum under Mexikos olika högtider. Nu i september under nationaldagen, men även...

LÄS MER »
fardigblandat-alltmer-populart

Färdigblandat alltmer populärt

För inte länge sen hade blanddrycker på burk och ovanliga behållare ett ”blandat” rykte. Men, på kort tid har...

LÄS MER »
MEST LÄSTA
konjaksguide

Konjaksguide med Grönstedts

Hur dricker man konjak? Ett glas konjak ska låta sig väl smaka, då det utan tvekan är en av världens mest komplexa...

LÄS MER »
kombinera-snapsprovning-med-goda-tilltugg

Kombinera snapsprovning med goda tilltugg

Det finns två skolor när det gäller mat under en provning av spritdrycker. Båda bygger på att vilken mat som...

LÄS MER »
gronstedts-med-ginger-ale

Grönstedts med ginger ale

Konjak i drinkar är definitivt på uppåtgående. Vi tipsar om redaktionens favorit just nu, Grönstedts VS med Fentimans Ginger...

LÄS MER »