Rom – från dåtid till framtid
Sockerröret har ett uråldrigt ursprung och dess destillat – rom – har en dramatisk historia från kolonialtiden. Rom har också en blomstrande nutid med en utveckling mot mångfald och nytänkande inför framtiden.
Utan sockerrör ingen rom. Denna växt, som tillhör gräsfamiljen, odlades först som gröda i Nya Guinea omkring 8 000 f.Kr. och spreds under några årtusenden över hela Asien. Det första århundradet e.Kr. nådde den Spanien via dåtidens handelsvägar.

Den tidigaste rommen
Med början på 1400-talet förde kolonialmakterna Spanien och Portugal sockerrör till ”Den nya världen” (Västindien/Amerika) och odlade på plantager där. Odlingsmetoden var extremt effektiv, men den byggde på hänsynslös exploatering och brutalt slaveri. Det är troligtvis här den första rommen har sitt ursprung.
Arbetare upptäckte att sockermelassen börjar jäsa under vissa förhållanden. Det påkomna sockervinet kunde sedan destilleras med enkla medel. Resultatet blev en rom som, även om den knappt var drickbar, gjorde det förnedrande livet mer uthärdligt.
När de europeiska sjömakterna på 1600-talet kämpade om överhöghet i Karibien erövrade England bland annat öarna Barbados och Jamaica. Jamaica blev en viktig sockerproducent och försåg från och med då Storbritannien med den viktiga varan. Intresset för socker växte också i Frankrike och öarna Guadalupe, Martinique, St. Lucia och Haiti blev också viktiga sockerproducenter.
Längre fram i historien spreds sockerrörsodlingen till fler delar av världen. I subtropiska länder såsom Mauritius och Paraguay är klimatet och jordmånen extremt gynnsam och sockerrören har där blivit bland ländernas viktigaste grödor.

Rom blir populärt och tar sin form
Vid den här tiden blev rom alltmer populärt. Kapare och pirater använde också rom för att höja sina besättningars moral. För att motverka detta införde den brittiska flottan år 1655 en daglig romranson på 25 centiliter till sjömännen – en tradition som upphörde först 1970.
Från och med 1600-talet utvecklade även civilbefolkningen en smak för rom, särskilt i England och Nordamerika. På grund av den exploaterande produktionen var den billig att tillverka och spreds snabbt. Men rommen var ofta omogen, extremt alkoholhaltig, hade en skarp smak och förblev därför en dryck med billig status. Det ändrades först i mitten av 1800-talet med övergången från pot still-destillering till kolonnpanna.
Ljus rom och rhum agricole skapas
Rommen blev nu ljus, mildare och av högre kvalitet – men den kunde också förlora en del av sin arom och komplexitet. Idag finns dock många förfinade varianter av ljus rom, med stor smak. Den är samtidigt den vanligaste typen som bas för cocktails.
På 1800-talet gjordes socker i Europa alltmer på sockerbetor och efterfrågan på socker från Karibien minskade. De franska kolonierna förlorade sin största marknad och förändrade därefter sin romproduktion. I stället för att producera rom från melass, som de tidigare hade gjort, destillerade de den direkt från sockerrörssaft – födelsen av rhum agricole.

Romrenässansen – kvalitet framför kvantitet
Under 1900-talet utvecklades rommens produktion ytterligare, med modernare tekniker som till exempel multikolonner, vilket gjorde det möjligt att skapa både ljusa och mörka stilar av hög kvalitet. Men det är framför allt efter millennieskiftet som rom har utvecklats från en enklare cocktailingrediens till en sann premiumsprit. Fler och fler finsmakare liksom samlare uppskattar högkvalitativa, lagrade buteljeringar och efterfrågan på äkta hantverksrom växer stadigt.
Den moderna rommarknaden drivs av flera viktiga trender. Många destillerier fokuserar på premium- och single-cask-rom, buteljerad i små, exklusiva batcher på ett sätt som liknar tänket och metoder bakom exklusiv whisky. Transparens och hantverk blir allt viktigare, eftersom kunderna kräver mer och mer information om ursprung, mognad och eventuella smaksättningar.
Samtidigt upplever romsorter, som rhum agricole och high ester-rom med unik karaktär från jäsningen i tank, en renässans. Naturliga och ofta intensivt smakande buteljeringar produceras antingen direkt från sockerrörssaft eller genom traditionell pot still-destillation. Något som utmärker rom från Mauritius där man även använder en del melassdestillerad rhum agricole i en blend. Port Louiis Premium Rum är ett välsmakande exempel.

Hållbarhet och etik – rommens framtid
I takt med att rom fått högre kvalitet hamnar även frågan om hållbarhet i fokus. Många producenter går över till mer miljövänliga processer och bättre arbetsförhållanden. Vissa destillerier optimerar sina destillationsprocesser med hjälp av förnybar energi eller minskar vattenförbrukningen för att förbättra sitt miljöavtryck. Samtidigt engagerar sig olika varumärken aktivt i rättvis handel och socialt ansvar.
Företag som House of Lords på Mauritius (Port Louiis) strävar bland annat efter rom producerad med rättvisa löner och hållbara jordbruksmetoder. Dessutom ökar efterfrågan på ekologiskt certifierad rom, som produceras utan kemiska tillsatser och bygger på naturliga sockerrörsodlingsmetoder. Denna utveckling visar att rom inte bara har mognat i smak utan också får allt större betydelse som en ansvarsfull spritdryck.
I Sverige importerar vi Fairtrade- och ekologiskt märkta romutgåvor från bland annat Paraguay, exempelvis populära Spritverket Ljus Rom, som är en av pionjärerna här inom framtidens rom.