
Svensk whisky – sofistikering och mångfald
När man pratar om svensk whisky bland finsmakare världen över börjar historien 1999 med grundandet av destilleriet Mackmyra. Knappast något europeiskt (icke-skotskt) whiskydestilleri har en sådan solskenshistoria bakom sig. Därefter har destillerier som High Coast, Craft Distillery Smögen, Agitator Whiskymakare och ytterligare cirka 15 aktörer fortsatt att förstärka framgången så att alla tvivel är undanröjda: Bra whisky tillverkas inte bara i Skottland.
Mackmyra har inte bara haft en bestående inverkan på det svenska och skandinaviska whiskylandskapet. Det inspirerade hela Europas fastland. Svensk whisky är inte på något sätt en "skotsk whiskykopia", utan är på god väg att utveckla sin egen jordnära whiskykategori. Andra destilleriprojekt som High Coast (tidigare Box Whisky), geniala Smögen Whisky med sin starkt rökiga whisky och Arbogaföretaget Agitator har under tiden växt ur sin linda. Upptäck svensk whisky och dess aromatiska sofistikering och mångfald.
Absolut inte tråkigt!
Hur smakar svensk whisky? Trots att Mackmyra har etablerat Sveriges whiskyutbud är det ändå väldigt hanterbart överlag. Att tillskriva landet en allmän stil är att gå för långt, men vissa trender växer fram. Alla fyra etablerade svenska whiskyproducenter arbetar till exempel inte bara med rökfri whisky, utan även med torv och rökig malt. Förutom söta frukttoner innehåller flera svenska whisky även blommiga och örtiga aromer, som ibland påminner om sommarängar, ibland om ljunghedar. Hur som helst kan man förvänta sig ett brett utbud av smaker från svensk whisky än så länge. Svensk whisky är många saker, men absolut inte tråkigt!
Goda förutsättningar
Sveriges klimat är jämförelsevis milt i stora delar av landet. Närheten till Atlanten och den varma Golfströmmen gör att temperaturskillnader är små och nederbördsmängden ganska stor. Hög luftfuktighet och låga temperaturfluktuationer är i grunden idealiska för whiskymognad. På så sätt avdunstar mindre whisky genom fatväggen, det så kallade "angels' share".
Fram till industrialiseringen i mitten av 1800-talet försörjde sig omkring 90 % av den svenska befolkningen på jordbruk. Det finns fortfarande gott om gårdar idag och stora delar av landet används för att odla spannmål och potatis. Inte dåliga förutsättningar för egen whiskyproduktion.
Ung och innovativ historia
Sveriges whiskyhistoria är lika gammal eller ung som dess äldsta destilleri, Mackmyra. Med påhittigheten hos de svenska ingenjörsstudenter som blåste liv i Mackmyra 1999 vaknade sakta men stadigt det svenska whiskylandskapet till liv.
Whiskykonnässörer kan med tillförsikt se fram emot ytterligare växande projekt såsom Agitator Whiskymakare. Tids nog kanske även Agitator och whiskyn från High Coast Distillery och Smögen når ut utomlands. Det finns för närvarande nästan 20 aktiva whiskydestillerier i Sverige och antalet växer. Fortsätt så Sverige!