vilken-brannvinskrydda-ar-favoriten
Spritkunskap

Vilken brännvinskrydda är favoriten?

Nu stundar påsken och med den vår kära snapstradition. Brännvin är något av den mest varierade spritdrycken tack vare sina olika kryddningar. Här kommer några exempel ur den breda floran, vilken kryddning är din favorit?

Men först vill vi också flika in den inte alltför vanliga åsikten om hur man ska dricka sin nubbe. Nämligen att dofta och smutta på den, för att uppleva alla aromer och hur de gifter sig med påskmatens smaker. Och därför ska nubben heller inte vara fryskall då det tar bort arom och smak.

Nej, källarsval eller till och med rumstempererad är vår melodi. Många är vi som avböjt nubbe till festmåltiderna då den upplevs för stark att hälla i sig i ett svep och då nästan bara alkoholen är det som känns i mun och mage (och huvud). Höj gärna en skål men ta bara en centiliter svalt eller ljummet brännvin och upptäck den sensationella kryddningen ihop med sill, fisk, lamm, ägg och så vidare.

Dessutom är måttfull konsumtion alltid att rekommendera!

Hallands Fläder flaska brevid Skåne Akvavit flaska

Kummin och dill

Nu är det ju så att vi har en rik svensk tradition av att krydda brännvin hemma, med anor från 1400-talet och via Cajsa Wargs ännu levande recept från 1755. Det finns mängder av böcker och kryddförsäljare på temat. Dock tittar vi här på bränneriernas förfinade slutresultat där den skandinaviska akvaviten är kronan på brännvinstronen.

I Sverige och Norge är kummin den mest dominerande smaken och förutsättningen för den unikt skandinaviska akvaviten. I Danmark är också dill vanlig i (taffel-)akvavit, även förekommande i Sverige. Kummin ger en distinkt kryddig och något söt smak och som leder svensktoppen medan dill tillför en fräschör och aromer som inte minst gillas av danskarna.

Utforska själv med Skåne Akvavit och Brøndums Fadlagret Snaps och Akevitt Spesial. Alla representerade i utmärkta nubbesamlingen Utvalda Skandinaviska Snapsar.

Fänkål och anis

I akvavit finns inte sällan fänkål i bakgrunden, för att ge en mild, lakritsaktig smak. Fänkålen skapar balans och gör nubben mer lättdrucken. Även anis har dessa egenskaper men med kraftigare smak och som ger en komplex smakprofil tillsammans med till exempel kummin och/eller dill. Även det här märker du tydligt i Skåne och Brøndums.

Fläder

För blommigare karaktär används framför allt fläder, som tillför en elegant smak med kryddiga och friskt örtiga toner med ett litet bett. Den gamla sydsvenska traditionen med brännvin kryddat med fläderblom fick stort genomslag i hela landet när Hallands Fläder lanserades 1986. Idag är den mer eller mindre en standard på svenska festbord, inte minst till påsken.

Småflaskor utvalda skandinaviska snaps småflaskor i paket

Pomerans

Att krydda brännvin med pomerans eller apelsinskal var på 1700-talet en lyx förunnat slott och herrgårdar, som hade råd att importera citrusfrukter eller till och med odla dem i orangerier. Traditionen har överlevt och är idag en växande trend.

Citrusen ger snapsen en frisk och syrlig ton. Detta kan balansera ut den starka spritsmaken och göra snapsen mer uppfriskande. Testa exemplet Spritverket Orangerie i paketen Utvalda Skandinaviska Snapsar eller Spritverket Snapstradition.

Spritverket småflaskor med snaps från spritverket

Citrus, örter och beska

En femte kategori av smak hos nubbar är den modernare med citrus och örter. Även här kan kummin, dill och fänkål användas men med tonvikt på skal från citron, apelsin, lime och grapefrukt tillsammans med örter, såsom johannesört, pors, ängssyra och fläderblom. Hit kan vi även räkna den beska snapstraditionen med malört. Spritverket Örtagård i mixpacket Snapstradition är ett gott exempel.

Vi skandinaver är stolta över våra brännvinssorter och över vår akvavit som är typskyddad av EU. För många är det noga vilken kryddprofil som väljs till påsk eller andra högtider. Det gäller att prova sig fram till sin egen favorit i den stora ört- och kryddträdgården.

Redaktionen
redaktionen@spritlistan.se

Publicerad 15 Mar 2025

MER LÄSNING
bourbon-utover-det-vanliga

Bourbon utöver det vanliga

Varför är Blanton’s Kentucky Straight Bourbon Gold Edition så eftertraktad – bland whiskyentusiaster och samlare, eller som...

LÄS MER »
konjaksguide

Konjaksguide med Grönstedts

Hur dricker man konjak? Ett glas konjak ska låta sig väl smaka, då det utan tvekan är en av världens mest komplexa...

LÄS MER »
arets-julklapp-gronstedts-noel-xo

Årets julklapp – svensk konjak

En 178-åring som fyller 20? Jo, det var vid grundandet av butiken J.D. Grönstedts & Co 1846 som den första Grönstedts...

LÄS MER »
MEST LÄSTA
konjaksguide

Konjaksguide med Grönstedts

Hur dricker man konjak? Ett glas konjak ska låta sig väl smaka, då det utan tvekan är en av världens mest komplexa...

LÄS MER »
gronstedts-med-ginger-ale

Grönstedts med ginger ale

Konjak i drinkar är definitivt på uppåtgående. Vi tipsar om redaktionens favorit just nu, Grönstedts VS med Fentimans Ginger...

LÄS MER »
snapsfest-utforska-den-roliga-varlden-av-snapsar

Snapsfest – utforska den roliga världen av snapsar

I en värld där drinkkultur ständigt utvecklas och nya trender dyker upp är snaps inte längre bara...

LÄS MER »