skandinavisk-pasklunch-och-nubbe
Foto: Christer Leivo

Skandinavisk påsklunch och nubbe

Påsken är för många den bästa mathögtiden. Efter en tid av återhållsamhet får vi äntligen gotta oss lite extra och även njuta av den första vårsolen. Vi väljer en skandinavisk lättlagad påsklunch som tema, med passande nubbar.
Recept: Christer Leivo

Det här behöver du

Smörrebröd med ägg och sill

(4 portioner)

4 skivor danskt rågbröd med smör
Pålägg: 4 hårdkokta ägg, 4 filéer skivad inlagd sill (eller valfri sillsort)
Topping: Gräddfil (för den som vill), gräslök och dill

Den här goda smörgåsen gör du på 15 minuter och den är en folkkär favorit i både Danmark och Sverige.

Torsk med smörkokt spetskål

(4 portioner)

600 g torskfilé
Rimlag: 1,5 l vatten, 2 msk salt, 2 tsk socker
2 huvuden spetskål
200 g smör
2 citroner
100 g parmesan, riven
salt

Sås
300 g skalade räkor
100 g smör

Topping
dill
pepparrot
parmesan
svartpeppar

Så här gör du

Börja med en dansk smörgås med ägg och sill som aptitretare. Därefter har vi lånat ett norskt recept på torsk på bädd av spetskål som varmrätt. Där har du har en lättlagad och mycket läcker påskmåltid, som dessutom känns fräsch och nyttig.

Smutta även på goda snapsar därtill. En kryddig Skåne Akvavit går utmärkt till smörrebrödet och en blommig Hallands Fläder kompletterar fisken riktigt snyggt. Eller prova dig fram med de roliga mixpacken Utvalda Skandinaviska Snapsar och Spritverket Snapstradition.

Tillagning

Gör rimlag med vatten och salt. Lägg två lika stora bitar torsk i rimlagen och låt rimma i 10-15 minuter. Ta upp, skölj av och låt ligga i en form så länge.

Tina räkorna och bryn smöret till räkorna i en kastrull. Ställ åt sidan.

Strimla spetskålen, lägg i en kastrull och fyll upp till hälften med vatten, salta lätt. Koka upp vattnet och rör om tills kålen mjuknar. Häll sedan av allt vatten utom 1 dl, ta ur kålen och lägg åt sidan. Koka upp kålspaden, tillsätt smöret och mixa ihop med stavmixer, smaka av med citron och salt, häll i finriven parmesan och smält. Lägg tillbaka kålen i såsen.

Ställ in torsken i ugnen med skinnsidan uppåt på 100 °C i cirka 20 minuter eller tills den har fått en innertemperatur på 42 °C. Dra försiktigt av skinnet och salta lätt.

Rör ner räkorna i det brynta smöret.

Lägg upp kål på tallriken, toppa med lite extra av såsen, lägg torsken ovanpå, toppa med räkorna och droppa på lite extra brynt smör.Toppa med dill, pepparrot, parmesan och svartpeppar.