skansk-appekaka-med-brynt-smor-host-apple
Foto: Julia Viklund

”Skånsk äppekaka” med brynt smör & höst äpple

Här är en skånsk äppekaka med brynt smör och höstäpple där varje smak får ta plats. Servera med en krämig gräddglass smaksatt med Skåne Akvavit för att addera en extra dimension och balans. En dessert som för tankarna till svenska råvaror och mattraditioner.
Recept: Sebastian Gibrand

Det här behöver du

Portioner 10 st

Brödkräm

70 g Socker
50 g Smör
1 dl Grädde
1 dl Mjölk
2 st Ägg
6 st Kavringsskivor

Gräddglass smaksatt med Skåne Akvavit

50 g Skåne akvavit
500 g Mjölk
500 g Grädde
50 g Socker
60 g Glukos
150 g Äggula
2 st Gelatinblad

Så här gör du

Brödkräm

Skär ner bullar i mindre bitar, lägg i ugnssäker form 
Blanda mjölk, grädde, socker, ägg och ingefära
Baka i ugn på 180 grader
Mixa slät, spä med lite mjölk

Gräddglass smaksatt med Skåne Akvavit

Koka upp mjölk, grädde med vaniljstången och låt stå att dra.
Blötlägg gelatinet i vatten.
Vispa ihop socker, glukos och äggulor.
Tillsätt äggblandningen i gräddmjölken
Värm försiktigt under omrörning till 85 grader och smeten tjocknat lätt.
Tillsätt gelatinet och akvavit 
Rrör tills det löst sig, sila smeten upp i en form och kyl ned.
Kör den avsvalnade smeten i glassmaskinen